Proprietarii de pensiuni din Deltă, probleme cu peştele proaspăt

Proprietarii de pensiuni din Delta Dunării le-au cerut, miercuri, autorităţilor tulcene soluţii legale pentru a le oferi turiştilor preparate din peşte proaspăt capturat în rezervaţie, în condiţiile în care legislaţia în domeniul protecţiei consumatorilor le interzice să schimbe starea produsului din proaspăt în congelat.

Unul din proprietarii de pensiuni din Deltă, Trifon Belacurencu, a cerut o soluţie legală în timpul unui eveniment organizat de Prefectura judeţului pe tema turismului, la care au participat aproximativ 30 de agenţi economici implicaţi în domeniu.

„Să ni se dea o soluţie legală. Cum se poate asigura peşte proaspăt de pe o zi pe alta pentru a asigura o masă de bun-simţ pentru un turist în Deltă? Altfel, informaţiile că din ce în ce mai mult în Deltă se foloseşte peşte din Kazahstan, Egipt şi de prin alte locuri vor deveni o chestiune curentă, fără să mai deranjeze pe nimeni”, a declarat Belacurencu.

La rândul lui, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului (APT), Daniel Iluşcă, a explicat că peştele proaspăt poate fi folosit maximum trei zile de la achiziţie, deşi toţi proprietarii de unităţi de cazare deţin sisteme frigorifice certificate de Comisia Europeană, dar nu le pot folosi legal pentru conservarea peştelui.

„Peştele congelat în aparate autorizate e ca şi proaspăt. Cred că asta este cea mai mare problemă pe care o au toate unităţile din Deltă. Altfel, cumpărăm peşte congelat care are termen de valabilitate şase luni, dar prea puţin din Deltă”, a mai spus Daniel Iluşcă.

În replică, comisarul şef adjunct al filialei teritoriale a Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), Dumitru Colaxîz, a menţionat că este foarte important ca procedura de congelare a peştelui să fie legală.

„Problema e ca acel peşte să fie congelat legal. (…) Strict legal, dacă acel peşte a fost achiziţionat în stare proaspătă, având trei zile valabilitate, nu mai ai voie să schimbi starea tehnică şi să-i prelungeşti valabilitatea. Dar dacă există o procedură, poate fi congelat şi etichetat, aşa cum au făcut cei de la Gura Portiţei (operatorul deţine o fabrică de conserve de peşte, n.red.)”, a menţionat comisarul şef adjunct al CJPC Tulcea, Dumitru Colaxîz.

De asemenea, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare, Mitică Tuchilă, a menţionat că e necesar ca sistemul de frig folosit în congelarea peştelui proaspăt să fie autorizat sanitar-veterinar.

„În cazul celorlalte instituţii ştiu că sunt probleme şi poate că legislaţia se va armoniza la un moment dat în maniera în care toate lucrurile vor converge spre consumatorul final”, a mai spus directorul Tuchilă.

În timpul şedinţei organizate de Prefectura judeţului Tulcea, operatorii din turism s-au arătat nemulţumiţi şi din cauză că în unele localităţi nu există trasee turistice, în alte localităţi se organizează petreceri private care deranjează ordinea publică, ei reclamând şi alte probleme cum ar fi turismul făcut de persoane neautorizate şi lipsa unor compensaţii pentru proprietarii de pensiuni afectaţi de războiul din Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

16 Comentarii

  1. Cei care locuiesc in delta, nu mai au voie sa pescuiasca, pentru subzistenta? Cat baga in ei turistii? Limitezi pescuitul industrial, dar sa aduci peste din import, e hilar. Am stat cu 4 ani in urma, la hotel, la Drobeta Turnu Severin. Pestele pe care l-am comandat la restaurant, era de Dunare, era prins de bulgari, la noi, nu aveau voie. La fel si pestele proaspat din Cora si Carefour.

  2. Toate directivele si ordinele dupa care romanii sint obligati sa le respecte ,vin de la Spitalul de nebuni din Bruxelles.Sa le multumim lor si mamei noastre dragi si iubite Ursula ,pt. tot ce ne face ca sa ne faca viata mai frumoasa ! Cam asa arata o tara suverana si idependenta ,sa execute tot ce dicteaza altii de afara !

  3. mai este peste din cauza braconajului la curent.
    Puscarie pe 10 ani si confiscarea averilor pentru braconieri si mai ales pentru cei care ii dirijaza!
    Pestele, de la CAP se impute!

  4. Asta este cand nu avem conducatori care sa se intereseze de bunastarea poporului si au grija sa indeplineasca toate bazaconiile ce ni se cer fara sa se gandeasca la repercursiunile asupra vietilor locuitorilor acestei tari. Cam asa e si cu legea padurilor ,care ne va tine in case si pe beton in timp ce altii vor avea dreptul sa se plimbe ,sa vaneze ,sa pescuiasca in tara noastra,noi vom fi proscrisi,cam asa au aparut si haiducii si Robin Hood si multi alti ce tineau la popor.Dar din pacate la nou nimeni nu tine cu poporul,fiecare ptr.el si de aceea se intampla toate astea,ptr ca nu suntem uniti si nu ne aparam drepturle noastre si tara noastra. Toata lumea e pusa pe imbogatire iar cei din frunte sunt de cea mai joasa speta,nici macar nu se mai obosesc sa ascunda ceva,totul e pe fata si au si tupel sa ne ceara sa mergem la alegeri sa i alegem din nou si din nou,de fapt jocurile sunt facute,papusarii intind sforile,dansati va rog.

  5. Sa aduca peste proaspat congelat, pescuit de Irlanda sau Brazilia. S-ar putea ca pestele acela sa fie chiar mai proaspat decat cel congelat autohton.
    Ca ce chilipir sa manace turistii doar rosii si castraveti din Turcia, iar peste din Irlanda, nu?…..[Rumburak]

  6. In ce hal a ajuns tara aia! Pe vremea lui CEAUSESCU mancam peste din Delta si erau navoadele pline de crap. Pestele mai mic era lasat sa fie cules din plasele de pescuit de copii ce veneau sa priveasca navodul. Asta ca sa nu mai spun de racii si scoicile ce le gaseam in baltile din fermele piscicole. Intram in Dunare si imi piuiau urechile de presiunea apei cand ma scufundam sa scot scoicile. Si ce saramura de scoici mai facea bunica-mea!!! Orice taran din satele de langa Dunare avea peste si mamaliga pe masa in fiecare seara.
    Si priviti la voi ce ati ajuns! Mancati peste adus din Egipt! Si congelat, si fiind in CONCEDIU in Delta??? Ar fi trebuit sa il pescuiti direct si sa il si aruncati pe gratar.

  7. Delta nu ar trebui sa devina un loc turistic ruinat, ci un spatiu protejat unde sa traiasca in simbioza nativii locului cu natura. Orice forma de exploatare industriala a Deltei ar trebui interzisa. De fapt toata planeta ar trebui sa fie asa, altfel totul va fi distrus si otravit. In Grecia turistii au consumat toata masa piscicola care ar fi trebuit sa fie hrana localnicilor.

  8. Prețurile la pensiunile din Deltă sunt mai mari decât la Saint Tropez! O oră cu barcă este cât avionul până la Roma! De fapt, asta e boala turismului din România. Jecmăneală, fraudă fiscală, raiul evazioniștilor.

  9. spuneau unii ca bacterii de acum 10 000 ani pot supravietui in ghiata tot atatia ani sau mai multi..
    bacteriile pruduc virusuri , virusurile pandemii..
    care mancati peste neverificat,dupa atatea taifune /ploi care probabil au purtat apa infectata provenita din dezghetarea a unei parti din ghiata artica .. riscati imbolnaviri=posibil noua pandemie sau nimic: s-ar putea sa avem anticorpi ptr virusuri tip vechi

  10. Toti particularii care cazeaza ilegal turisti dispun zilnic de peste proaspat in cantitati suficiente. Cine le livreaza pestele? Nu cumva branconierii , vorba militianului Igas? In rest, cine merge din Bucuresti la o pensiune din delta pentru a manca peste congelat !!!!!!!!!!!!!! Il poate manca acasa. Sa nu mai dam vina doar pe mafiotii de la Bruxelles cand ii avem pe-ai nostri.

  11. oricum va fi frig si ploaie de Florii. Nu vad de ce ai face sute de km sa stai in pensiune sa vezi cum ploua, cand poti manca in orasul tau pastrav proaspat din amenajarile piscicole?

  12. -Premierul Marcel Ciolacu a numit ieri în funcția de guvernator al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) o persoană care și-a făcut veacul într-un serviciu secret al României.
    Prim-ministrul Marcel Ciolacu l-a schimbat pe Gabriel Teodosie Marinov din funcția de guvernator al Deltei Dunării, și în locul său a fost numit Bogdan Ioachim Bulete. Acesta a fost până la numire consilier superior în cadrul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, fiind un apropiat al fostului guvernator Cătălin Țibuleac, fost șef al SRI Tulcea.
    Însă ceea ce se știe mai puțin este faptul că Bogdan Ioachim Bulete a fost coleg la SRI, pînă în 2012, cu Cătălin Țibuleac, iar după plecarea din SRI, acesta a poposit la șefia Poliției Locale Tulcea, după care a avut un scurt sejur de consilier la Ministerul Mediului, prin 2015, iar din 2016 este la ARBDD. Astfel, ARBDD, prin numirea lui Bogdan Ioachim Bulete are un al doilea guvernator provenit de la SRI, după Cătălin Țibuleac, fost șef al SRI Tulcea.
    -Anca ALexandrescu se da de ceasul mortii pentru suma de 1 miliard li sau euro nu mai stiu precis,care au disparut in neant in urma bineinteles a fraudelor,afacerilor jonglate chiar de sefii si stapinii Deltei-va face un nou material pe tema asta-cine sunt astia-
    -UE nu le da voie acestor mameluci sa refrigereze pestele-sa intre si ei in cele”legale”ca s-au saturat de cele ilegale ,cit fura,cum fura cum au imbulzit pescarii intr-un colt,iar ei fac comert si bani si ce vor ca stapinii pe tarla !

  13. Pt.”schimb de exp”sa mearga in Portugalia unde pescuitul autohton este neatins!In Romania,politistii si securistii fac legea,furind tot impreuna cu aut.locale batind-si joc de pescari de a nu mai avea acces la dreptul lor natural si al nostru!
    „Destinație a soarelui și a plajei prin excelență, Portugalia ascunde comori care par neatinse de timp, în zonele sale de coastă. În satele de pescari, unde timpul curge atât de încet încât pare să fi stat în loc iar marea îți este servită direct în farfurie, sălășluiește un întreg univers plin de istorie, moștenire și tradiție de descoperit.
    Așadar, în Portugalia, pe lângă generozitatea naturii, mai există și înțelepciunea pescarilor autohtoni care, de-a lungul generațiilor, au știut să păstreze uneltele de pescuit cu fir, cârligul și micile plase tradiționale de odinioară. Utilizarea acestor unelte facilitează o practică piscicolă blândă, tradițională, artizanală dar și extrem de sustenabilă pentru fauna oceanică a zonei. Totodată, aceste metode arhaice de pescuit, permit peștilor să se dezvolte și să se înmulțească într-un ritm natural, păstrându-și astfel prospețimea și calitatea superioară a gustului, fără ca vreo specie din zonă să fie amenințată cu dispariția.”

  14. „Chiar și pentru turiștii care vin să pescuiască, guvernul portughez a stabilit o cotă zilnică privind numărul de pești pe care au voie să-l prindă ,determinată de speciile de pești vizați,fiecare turist pescar are dreptul să captureze un număr limitat din fiecare specie de pește pe zi, astfel încât fauna oceanică să nu fie afectată.Pescarii locali știu să pregătească și să gătească peștele într-un mod simplu și traditional, uneori doar cărbunele și sarea de mare fiindu-le necesare pentru a realiza o mâncare ce păstrează întreaga savoare inegalabilă a peștelui portughez.În Portugalia, peștele este servit la grătar, fiert, prăjit, înăbușit (adesea în oale de lut), sau chiar preparat la abur. Portughezii pescuiesc și comercializează codul încă din secolul al XV-lea, iar acest comerț cu cod influențează masiv utilizarea sa pe scară largă în bucătărie. Cel mai important dintre acestea este bacalhau (codul), care este tipul de pește cel mai consumat “ambasadorul gastronomiei portugheze” și cel mai popular pește .Conservarea cărnii de cod în sare a devenit cartea de vizită a gastronomiei iberice, acesta fiind aproape întotdeauna uscat și sărat, deoarece tradiția portugheză de pescuit în Atlanticul de Nord s-a dezvoltat înainte de inventarea refrigerării – prin urmare, pentru a fi păstrat, trebuia să fie înmuiat în apă sau uneori în lapte, înainte de a fi gătit iar tradiția aceasta s-a păstrat până în zilele noastre. Se spune că există peste 365 de moduri de a găti cod, câte unul pentru fiecare zi a anului.”
    -Extrase din art.si reclama facuta prin „5 motive pentru care peștele oceanic portughez este cel mai bun pește din lume”de catre „A Camponeza I Casa das Espetadas – Cluj-Napoca”care importa peste si specialitati din Portugal,pt.care nu exista pestele din Delta Romaniei etc.etc.

  15. Ordinul de prohibitie este lege ! Sa fie lege pentru toti, indiferent ce doleante , sau ce pareri au unii, s-au altii! Iar se umbla cu cioara vopsita? Iar cu lolouri, discriminare si vrajeli? Orisicum exista si peste proaspat, din fermele piscicole private!

  16. Dacă nu se poate proaspăt, poate merge şi peşte un pic alterat. Dar doar puțin, ca să nu se îmbolnăvească turiştii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.